Pages

Sunday, 29 September 2013

Pertandingan Bunga Api Antarabangsa Putrajaya 2013 (Part 1)


Assalamualaikum dan salam sejahtera!
OK. Kali ini nak share something yang agak sipi-sipi basi (boleh kau?) Haha. Pada 14 dan 15 September yang lepas aku berkesempatan untuk sama-sama join RAAAAAAAAAMMMMMMMMAAAAIIIIIIII umat manusia untuk menyaksikan PERTANDINGAN BUNGA API ANTARABANGSA PUTRAJAYA 2013! Actually pertandingan ni dah lama start dah. Persembahan pertama adalah pada malam merdeka yang lepas. Sesi kali ini tak silap lebih meriah dengan penyertaan beberapa Negara yang GRAND! Seperti Malaysia, Perancis, China, USA, dan yang terakhir adalah UAE!


 Untuk makluman seperti poster diatas, hari berlangsungnya pertandingan ni bukanlah berturutan. Ada tarikh2 nya. Tapi yang aku pergi hari tu melibatkan persembahan dari Negara China dan USA. Hari terakhir adalah pada 2 OKTOBER ni!!! Rabu depan! So jangan lepas kan ok!

Demi memastikan perjalanan trafik berjalan lancar dan tidak tersekat2, Perbadanan Putrajaya ada menyediakan 2 perkhidmatan shuttle bus. 8 buah bas diperuntukkan untuk tujuan ini. Tapi tak pula aku try servis ni. Hahaha. Tak kuasa nak berebut dengan rakyat2 marhaen yang lain. bahaha
  • Route 1 : Putrajaya Sentral ke Dataran Gemilang (return)
  • Route 2 : Masjid Putra ke Dataran Gemilang (return)

Disamping tu jugak, kalau anda semua fefeeling kaya raya romantic cinta jannah. Hah mampu? Hahha. Korang boleh laburkan duit dengan menaiki PUTRAJAYA FIREWORKS SIGHTSEEING RIVER CRUISE! Dia akan bawak korang cruise macam biasa dan akan stop selama 30minit melihat bunga api. Comel tak? Hahaha~

 

Pihak Perbadanan juga telah menyediakan kawasan2 khas untuk public viewing katanya. Means semua manusia boleh datang dan tengok. Tapi ada jugak designated area yang dimana kalau nak masuk kene bayar. Sebab dikawasan tu dikatakan ade EXTRA aktiviti. Ntahnya orang kata ada konsert lah, viewing deck yang lagi cantik lah, ada tempat jual2 makan lah..dan macam2 lagilah! Dan mahal ya ampun korang! PICC ada jugak sediakan pakej menikmati makan malam sambil ditemani oleh pancuran bunga api. Makan malam ape kol 10pm tu uols! Dah masuk angin dah perut waktu tu! Hahaha. 


By the way, spot aku tengok adalah di kawasan bertentangan dengan area Perdana Lake View atau di Persiaran Tasik. Kat sana korang boleh duduk dan berkelah dengan jayanya tanpa gagal! Masa first time aku tengok tu hujan! Tapi orang still ramai lagi yang turun. Kawasan tasik disitu digunakan dengan baik oleh orang2 yang datang. Duduk seperti lagak berkelah uols. Hahaha. 

Aku duduk exactly kat kawasan A tu..
Sambil menanti dengan penuh sabar. Ditemani dengan hujan yang turun dengan renyainya, dengan perut yang penuh setelah melahap KFC dengan rakusnya, maka setelah delay 5 minit bermula shownya! Tapi memang masa datang ni aku tak bawak tripod! Huh! Menyesal abes lah! Ingat nak tunjuk terer kan? Skali hancus abes sume gambar. Adalah sekeping dua yang menjadi. Haha. But I manage to take some videos. Berdentam dentum! Bom kebaboom! Gitu bunyi bunga api tu. Hahaha. Jom layan pics and videos.

Jambatan Sentosa ke namanya? aku TAK TAU! LARIKK!!! HAHA

yang pendek belah kiri tu AGC. pendek nau haih!





Nampak kan kualiti gambar yang macam tak berapa best? hahaha. takpe2. moh kita layan video yang sempat aku amek sambil2 tangkap gambar tu.. JOM! 



 

 
Bagi aku yang best pasal China ni adalah ending dia! Full 1 minit non stop extravagant punya show dia bagi! Cantik ah! Dan 1st time dapat tengok bunga api yang bentuk macam empat segi. Hahah. Enjoy the full 1 minit ending. 

Elok2 je habes bunga api tu, terus hujan kembali turun menderu! Apa lagi, cepat2 lari pegi kereta dan balik! Hahaha. Dan terus aku memasang niat untuk tengok show esoknya iaitu dari AMERIKA SYARIKAT! Im expecting something like CAPTAIN AMERICA! Hah. Over kau! and definitely im bringin my tripod! so hasil gambar haruslah nak tiptop! so tunggu next post! haha



p/s1 : SELAMAT PENGANTIN BARU BUAT Maszuber dan DanArif . such a sweet and memorable wedding. maaf tak dapat nak jumpa depan2 sebab kene balik awal. ada urusan dan korang pon tengah suap2 kek kat depan tu. kang aku kaco, aku plak tersuap kek ke mulut aku sendiri! hahaha

p/s2 : FINALLY i met almost ALL the travelholics from TRAVELHOLICAWESOME! its a pleasure to met all of you. even though it is such a short time, its fun to finally meet you guys in person! MAGAD! Aqilah comel! hahaa. haruslah kan chawanna ? hiks~

ADIOS and WASSALAM!

8 comments:

Janggel / Rain said...

Huntungla dapat jumpe Miss Aqilah jerrr... ahahahahaha.

abbazeef-wanderlust said...

@janggel
- helo helo. kan dah ckpe
semua travelholicawesome tu! hahaha. btw haruslah miss Aqilah steal the limelight kan? haha

Biqque said...

lupa nak laga perut dgn mrs. abbaz hehehehehe!

Chawanna Na said...

untungla Aqilah yg paling glamer..terpaksa melukut ditepi gantang dengan Aqilah hohoho

Anash said...

bukan limelight dah...
sportlight sume light miss Aqila suda curi

hehe
see.. travelholicawsome is a bunch of nice friendly people...kan????

(letak pisau lipat kat leher abbazeef)....

*halamak-bermonolog lagi?*

abbazeef-wanderlust said...

@biqque
- xpyh berlaga perut bik. kita lenggang perut udah! ewah2! hahaha

@chawanna
- ayoo. glamer abes. tp time dier jelim2 maut menikam tu aku pon takot. hahaha.

@kak nash
- (alamak alamak2!) hahahaha. yup. all of u guys r nice! actually dah pasan akak, byya n john dtg awal lg. even korg dah lalu pon sblh meja kitorng. tp tula menunu je lajunya. i pon makin laju lah makan! hahaha

Henry Fox said...

alamkkk lupa nak laga perut gak. magadd!!!

abbazeef-wanderlust said...

@john
- tlg beradab sopan skit blh? hahaha. kang btol2 memboyot perut tu mmg btol2 ko blh berlaga perut lak. tp dengan aku lah. ewah~ hahahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...