Pages

Saturday, 20 October 2012

SUPRISE SUPRISE!!!!!

ASSALAMUALAIKUM uolsz!!! 

BEBEL : Tu dia menggedix dah lama x update blog kan? Sorry sgt2, saje je membizikan diri dgn keje yg belambak kat lab tu. Dengan audit ISO n kejadah2 lainnya, makanya baru lah aku ada masa nk update ni. Lgpon tetiba mendapat energy baru. (lately dpt byk ilham dan support dr my inner circle) hahahaha…btw kali ni boleh x nak minx izin nk tangguhkan dulu posting pasal korea tu? (matila..punye penat buat poll and org vote, tetiba kau nk tangguh2 post kan?) hiuhiu. Nnti kita sambung balik ok. Janji! Hehe

Sebenarnya sgt2 excited coz nk buat post baru ni nak share my experiences masa beraya di PERANTAUAN!!! Haha.. 1st time neh. And its AUSTRALIA AND NEW ZEALAND UOLSZZ!!!!! Hahaha.. specifically the route will be Sydney -> South Island, New Zealand -> Melbourne! Kekdahnya hanya nk melawat auntie my wife n her family kat Melbourne, tetiba tersesat tros ke tempat2 lain! Hahaha.. the journey took 13 days include 2 traveling days from 20th August 2012 till 1st September 2012. I will scrutinize as much detail that I can, Insya Allah. But please bare with me, that this travelogue will be a long one! Hahaha. BERTABAHLAH!

OK. Travel kali ni speselnya sbb it is a family vacay! But bukan berdua, bertiga mahupun berempat! Tapi berSEBELAS!!! Hahaha..ramai kan? Gigih aku plan semua bnda utk sebelas org. dari sekecik2 baby 1 tahun smpilah atuk wife aku yg umurnya 80tahun! Tgk 80 tahun still berjalan ok! 

DAY 1

Ha..kan masa ni Raya kedua kan? Awal2 pagi gigih dah aku n wife bangun then menuju ke ANIMAL HOUSE, UPM! Tu dia. Hari raya org g OPEN HOUSE, aku lak g ANIMAL HOUSE! Hahaha.. tula penangan amek Phd dan buat lab work masa raya ok! Ade org lepas solat Aidilfitri then teros gi makmal? Gigih kan? Hahaha.. smpi lab, bg tikus2 tu makan, then setel! 


makan jgn xmakan ok!
happy raya uolsz!
 Pastu dlm kol 11am, TEROS BALIK KUALA PILAH lak!!! Dush! Jiwa kacau arini ni. Speed g pilah, salam2 org, minx izin dan doa org tua agar selamat perjalanan, pastu dlm kol 3 cmtu balik KL balik! Yeargh~. Awal2 lagi dah bwk segala beg dlm kete, terus ke Kajang, umah abang ipar aku. Smpi dlm kol 5 terus rest! Fu…penat. 

Then dlm kol 8 lepas magrib cmtu, van yg ditempah pon datang. Beg2 luggage jgn citelah punyelah byk nak mamp! Naseb baik xsenget van tu! Hahaha..perjalanan smooth as silk ke LCCT. Smpi2, tunggu in laws dtg, beli makan2 skit, check-in beg, lepas imigresen, lepas scan beg, then tros boarding area. Flight gerak kol 11.55pm. Jalan punyela berlenggang kangkung, g toilet hepi2, tapi rupe2nye FINAL CALL OK!!!! Siap berannounce2 nama lg! penatlah org Airasia tu nk announce 11 nama! Hahaha. Dah lepas periksa tiket, ape lg, marathon lah! Ya Rabbi! Diorng ni mmg park AirasiaX punye flight jauh2 eh???!!! Pfffttt!!!!! Semput ok! Sbgi ketua rombongan haruslah aku g dulu n tahan siap2 kalo diorng nk tutup pintu tu kan! Hahaha..nk tmbh azab hujan lagi ok! Hahaha…

Masuk flight then drama angkut hand carry berlangsung! Kalo korng tgk beg2 hand carry yg 11 org tu, kmfem korng akan terkejut! Haha.. bygkan org yg dah duduk blh bgn n bg penghormatan utk aku sumbat segala mak nenek beg kat atas tu! Dgn penumpang lain yg beratur masuk je lg! haha..abes drama, dpt tmpt duduk, terus rest. Fuh…n OFF WE GO!!! Bc doa ok. Smg slmt perjalanan. Then ape lagi….ZZZzzZZZzzZzZZZzzzZ~

DAY 2

Start with solat subuh di atas awan! (fefeeling mcm goku! Hahaha). Tips : kau kene solat super cepat, jgn lengah2 coz flight terbang merentas masa! So time frame utk solat sgt pendek! So cepat2 amek wudhuk kat dlm toilet tu, splash splish ape yg patut, then solat. 

subuh uolsz!..cntik!

Alhmdulillah. Setel solat, xlama lepas tu diorng serve breakfast. Korng tau kan yg AirAsia skang blh beli 2 food online? Sebijik dah mkn ms awal2 naik td skang dier serve lg 1. Alhmdulillah. Sedap. 

AirasiaX membelah awan~

Then dier bagi declaration card mcm tu. So tlg lah declare sgl bnda yg korng bwk! Baik declare. Kalo x, padahnya nnti kau je yg tau! Byk insiden yg aku kene pasal declare2 ni. Haha..nnti cite. 

aku suke duduk sebelah tingkap...

 So dlm 9.20am touch down kat KINGSFORD SMITH INTERNATIONAL AIRPORT! Yeay! Imigresen xde prob, kastam ok. Yg paling best 1st time experience ade anjing2 cium2 beg kita ni kan! Tp anjing tu tersngtlah kiut!!! Dier lalu je…stop2 kejap (dub dab) jalan lg..fuuuu…haha.. then kene serahkan declaration card td. Dier akan Tanya lah, so jwblah dgn jujur ye..hahaha..kuar dr tmpt tu terus ke arrival area! Oh dah smppi Sydney!!!! Hehe

AYAH : QUANtas , ANAK : jetstar!
 
excited smpi ok!
 
ni nak menuju ke arrival area~
 Sepanjang kat sana kitorng sewa keta and we use AVIS!!!! Really recommended! 

kuar je arrival area, kaunter dier belah kiri
Sng berurusan! N masa ko buat reservation pon xpyh byr pape kalo xsilap. Isi online jeh.. tunggu kete siap. Amek pakej lengkaplah seperti biasa. Kete + GPS + full insurance (ini recommended! Biar mahal, tp if anything happen, u dah xpyh byr pape) + child and infant seat (kat sini wajib amek. X amek, kene saman padan muka! Hahahaha…

Sebelum kita g kete, kita g dulu mencari…..INI!!!! OPTUS! 


Aku rs diorng ni pro-APPLE kot. Haha.. kat sini ade pakej AUD2 per day utk UNLIMITED CALL, SMS AND DATA WITHIN AUSTRALIA!!! UNLIMITED OK! Owh aku sgt suke!!!! Hahaha… masa nk beli tu ko ckp lah nk pakej 2aud per day. N pakej ni hanya utk iphone shj!!! Haha.. minx siap2 microsim, byr AUD10 (minimum) blh gune utk 5 hari. Dier akan minx detail passport n everything dier akan uruskan. Utk pakej blackberry mahal! Xsilap dlm AUD49 cmtu unlimited per month. Untuk ipad pon ade gak. Xingt caj bape..

Then tros ke parking kete Avis, just keluar dr arrival area then opposite main airport building tula tmpt parking nya. Mencari ket, jumpe, then masa untuk blaja cmne nk handle kete tu! Hahaha… kitorng amek KIA CARNIVALE! Besar gile. Driver sebelah kanan mcm Malaysia, yg beza cume gear and hand brake jeh. Gear D ade D Normal, D +1 dan D +2. Haha..then hand brake lak, STOP (pijak smpi abes most left pedal) and bile nk gerak tarik smthing mcm ko nk bukak engine cover kat kete mesia ni. (hope phmlah! Haha). And GPS diorng pkai GARMIN so xde problem lah kot. Hehe.. 

mari belajar!
 
eh, peace uols!
 And bermula lah perjalanan menuju ke penginapan kami...dimana? teruskan follow! tq! 

ODW ke .........
 Bersambung…….

Wassalam. TQ for reading!!!!

abbazeef_wanderlust
"anda tak perlu menjadi kaya untuk menakluk dunia!"



14 comments:

Anonymous said...

Oii lagi lagi hahahahahaa


from mahir cute

abbazeef-wanderlust said...

oi oi!!! sabar2!!! hahahaha

Anonymous said...

aku dah hagak da ko xkan continue post bout korea....

lain kali, siap kan dulu post pastu baru pegi merayau negara lain ok!!!!

-af-

abbazeef-wanderlust said...

Hahahahagahga amek cuti du jap. Then br post wahahah

BlueEwoke said...

Ini je? lagi2..aku tak sabar nk tunggu post kt NZ nih!!! Meriah uols sekampung pegi bercuti obersi!!!

abbazeef-wanderlust said...

Omg2!!!! Sifu dah komen ni!!! Hahaha
Ok nyusul! Hahaha
Tula pasal. 11 org ok. Angkut semua. Nz nnti lg best! Ade ade eksiden2 lagi! Hahahaha

Anonymous said...

HURMMM MMMMM ERMMMM ~

-saDiq CHUMEL-

abbazeef-wanderlust said...

Ko mengeram ke ape sadiq? Hahah

Anash said...

first time baca nih
seronok plak ,,,
hehe..
(terharu nampak blog sendiri tepi sidebar...wow..hehe)
teruskan cerita...

abbazeef-wanderlust said...

Omg! Hehe tq kak menyinggah. Iallah.

Mestilah letak kat situ. Legend kot. Hehehe

Anash said...

hehe...
tambah laie sorang kwn blogger ...
nanti akak tambah kat sidebar akak...
tapi lambat laie la..akak nih slow sket bab-bab IT
haha

abbazeef-wanderlust said...

Hehehe no worries! Tq kak.

Teruskan bercerita gune 'wa' n 'lu'. Unik ok. Mcm rocker ganas. Hahaha

Jard The Great said...

perghhh.. so skang kat sana la ye??

untunglahhhhhhhh!!

abbazeef-wanderlust said...

Mana ade jard!!! Kat kampung niha! Unless u thought my kampung adalah sydney! Hahah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...